Täljerevyn

En revy i Södertälje med politiker, händelser och aktualiteter under luppen!

Hesa röster

image5

Tänk att man aldrig lär sig! Nu efter tredje repdan så inträder en lätt heshet hos mig. Jag som normalt inte sjunger så ofta borde ju vara extra noga med att värma upp stämbanden innan sångrepen men...


Dom låtar vi kört hittills är ju alla av lite crazyvariant så det ställs ännu inte så höga krav på kvalitén, från min sida ;)
En dag kvar tills nyårsuppehållet som är två dar. Då vilar vi rösterna så vi klarar dom hårda veckor som är kvar.

HasseQ

Julen - en författares (Mar)dröm(?)

Härligt med 10 dagars ledighet mellan jul och nyår, i min kära gamla hemstad Motala, de kommunala skandalernas paradis.
 Hela hösten har man räknat med att ta igen förlorad kreativ tid dessa dagar. Visserligen ska man äta lite mat, umgås med gamla kompisar på krogen, och se lite på TV: Ramel, Bergman, Strindberg, Kalle Anka... De stora mästarna har utgjort en en lång rad av distraktioner.
 Ja, ni har gissat rätt. Inte tillstymmelse till lustifikation har knäckts under denna julledighet. Denna oändliga rad av lediga dagar har liksom en förmåga att smälta bort och bli till ingenting.
Torbjörn Wrighed 2007-12-28
 

Nu börjar allvaret HAHAHA

Ja, då var julen avklarad och den intensiva period av repeterande tar sin början. Vad förvänar jag mig då?

1. Hysteriskt många gapflabb
2. Många besinningslösa improvisationer
3. Svåra körstämmor
4. Mycket tänkande och skapande
5. Roliga kollegor

Tja, oftast brukar vi få till dessa ganska lätt. ;)

Hasse Q

Katastrofberedskap

Onsdag kväll beslutade jag att lämna Södertälje-perspektivet och rikta in skrivandet mot rikspolitiken. Började en sketch med följande replik:

"En nota på 900 kronor och jag är bara salongsberusad? Det var en katastrof jag inte hade beredskap för."

Sen kom jag inte längre. Ringde runt till några av regeringens f.d. ministrar för att fråga om de ville göra ett gästinhopp i revyn. Alla sa nej, via sina ombud. Jag antar att de kommer att förbruka sina permissioner redan under jul och nyår. Vår premiär är ju inte förrän 18 januari.

 Löprundan i Kusens backe gick ovanligt segt ikväll. Håller väl ungefär samma fart som jorden snurrar runt sin egen axel och följden blir att man i princip springer på samma ställe hela tiden utan att komma nånstans.

 För att samla inspiration läser jag åter Woody Allens 60- och 70-talskåserier, nu på originalspråk. Han grubblade på mycket som fortfarande är aktuellt. "Finns det ett liv efter detta, och i så fall: kommer man kunna att få tillbaka växel på en 20-dollarssedel?"

 En svår fråga även i Sverige 2007, inte bara därför att dollarn står i 6,5847 kr.

 En annan Woody Allen-favorit är: "Inte nog med att Gud inte finns, försök bara få tag på en rörmokare på en söndag."

 Manusarbetet på övertid fortsätter...//Torbjörn Wrighed 2007-12-19

Pröva material

Idag var jag och Owe på en julfest eller snarare julavslutning på kommunen. I publiken satt politiker och tjänstemen. Många måltavlor för våra skämt och gliringar. Vi skulle underhålla en liten stund och själklart så snackade vi om den kommande revyn.

På ett lättsamt och enkelt sätt babblade Owe och jag oss igenom året som gått, olika ämnen som vi "kanske" tar upp och frågade publiken om vad dom ville att vi skulle ta upp.

Sen tog vi en rykande färsk sketch av Torbjörn Wrighed "Södertälje  år 2018" och läste den helt enkelt.
Det är ju alltid ett bra betyg om publiken skrattar vid själva uppläsningen. Jag måste säga att Wrigheds text fick beröm godkänt. Några "showstoppers" blev det mellan fnissen. En skruvad framtidsversion är lite kittlande minsann.

Det var i allafall väldigt kul att göra detta. Jag tror att förväntningarna om en rolig revy fortfarande finns bland publiken vi uppträdde för ikväll.

Nu trappar jag ner lite inför julen så ses vi efter med repetitionsreflexioner (jobbigt ord).

God Jul alla!

JulHasse!

Nu kör vi gång verkligen!

image4

Det var skönt idag att samlas. Vi läste och skrattade. Vi spånade lite till och med. Vilken härlig känsla. Några roliga idéer som vi skall utveckla såg dagens ljus. Jag tycker alla verkade peppade. Några sånger av blandad sort fanns även med. Jag är väldigt peppad i allafall.
Många texter handlade om Maren såklart. Ett tema som vi verkligen djupdyker i ;)

Jag längtar till nästa rep!

HasseQ

Manus på tryck

image3

Ja, nu var den första versionen av manuset på tryck. Alltid lika kul att göra ett försättsblad och få en kartong full med skämt.
Jag längtar tills på söndag då vi ska sätta oss på allvar och läsa igenom det hela.

Enligt tradition så brukar vi kassera hälften av manuset för att ersätta det med nytt och roligare. Man vet ju aldrig vilken hälft bara. När väl feelingen infaller för alla så ramlar idéerna på ordentligt.

Vi ses på söndag!

Hasse Q

Slussholmen - ett nytt Alcatraz?

Tisdag 11 december:

Såg en favorit-DVD i repris. Eddie Izzards "Dress to kill" från 1998. Inspelad i San Francisco. Inledningen med en "fångtransport" av turister till Alcatraz gav mig en lysande idé. Varför inte göra om Slussholmen i Södertälje till ett fängelse? Problemet är att man måste ha riktiga fångar där i minst 30 år, för att bygga en rejäl legendstatus, men sen...?

Vilken turistinvasion till vårt kära Södertälje, när fängelsemuséet SLUSSHOLMEN öppnar år 2037!

Ringde omedelbart upp stadshuset - långt efter stängningsdags - och pratade med en städerska som lät verkligen positiv.

Får jag en sådan idé till, så får Träffpunkt Tälje verkligen svårt att hålla semesterstängt under sommaren, den saken är klar.

Insåg plötsligt att jag inte längre är revyförfattare, utan Södertäljes ledande turistguru.

Belåtet sträckte jag ut mig i soffan, fick massvis med roliga revyidéer men brydde mig inte om att skriva ner dem. //Torbjörn Wrighed

Elak eller snäll?

Varje år så stöter jag på Täljebor som har säger "- I år är ni väl elaka va?".
Tja, det är vi väl brukar jag säga då. Att vara elak är ju inte detsamma som att vara rolig, eller ens sann. Vi i Täljerevyn vet att verkligheten öveträffar dikten. Allt som vi säger om folk eller beslut som vi skämtar om är sanna och baseras på dokumenterad fakta och det är roligt bara det. Sen spetsar vi situationen så den blir kul och ibland helt absurd.

Ett bra exempel är ju våra kära Telgetubbisar. Det var ren fakta i en komisk situation. Och det kanske finns anledning att damma av dom där dräkterna igen eftersom den budgeterade slutsumman väl övestiger det som vi sa i sketchen för två år sedan.

Ett elakt skratt är ett kort skratt som slutar när byxerna dras upp.
Ett gott skratt är ett skratt som lever länge och som man kommer tillbaka till.

På manusmöterna skrattar vi alltid gott, och länge ;)

En författares bekännelser

Lördag 8 decenber

Läste om revyn i tidningen. Där stod vad den skulle handla om.

Tänkte: skönt att få veta det, eftersom vi inte börjat skriva på den än.

Åt frukost och gick därefter och la mig igen. Drömde om en karavan med cementbilar på väg till Maren. Vaknade kallsvettig. Åt lunch: tre löskokta champinjoner och ett flak rå köttfärs.

Gick och la mig igen. Drömde att jag ringde runt till mina författarkollegor och drog några av mina skämt. Alla skrattade. Rev besviket sönder alla mina manus.

Försökt logga in på bloggen och möttes av beskedet YOUR COMPUTER WILL SELF-DESTRUCT IN 10 SECONDS.

Erinrade mig ett liknande meddelande från mitt senaste besök i tvättstugan, då min finaste kostym drabbades av samma öde som Alariks Marenförslag.

Fortsatte drömma konstiga saker och vaknade inte förrän det var läggdags. //Torbjörn Wrighed

Pennorna glöder

Ojoj... nu går pennorna (tja, det är väl bara Anders Berggren som skriver med penna fortfarande) varma. Både lusläsning av LT och "bra" nyheter att ta till vara på. Matskandal och djupdykning i Maren. Det är kul när man nu börjar pröva skämt lite innan revyn på folk man möter. Man vill liksom ha  en temperatur. Skarattar dom spontant och högt till och med så är det ett toppbetyg. Blir det ett snett leende så kan det gå efter viss finslipning men säger vedebörande - va? Då skippar vi det.

Hmm... nu måste jag fundera lite på ett mejl om Seyfomonumentet...kan kanske bli kul...

Hmm

Skriva, spåna och...

jaa, vad ska man säga. Måndagsmötena glider på...Tja, alla kan ju inte komma samtidigt men det trillar in några sketcher i mailboxen lite då och då. Det är lite ryska arbetare, kroginspektörer och andra roliga figurer.
Snart har vi kollationering vilket är tillfället då vi alla samlas och läser allt mtrl.

Spänningen är stor men just nu känns det som väldigt långt kvar till premiär.
Fast affichen låg visst på tryckeriet igår.

Den ska jag hämta i morrn...

Hasse Q

Nu är vi igång!!!

Mardrömmen 2008

image2

Jaha, då är vi igång med en blogg. En blogg om hur arbetet med revyn går.
Första inlägget är ju alltid lite nervöst att göra.
Man kan likna det vid den första sketchen eller det första låtförslaget.

Nu är biljetterna släppta och jag hann inte ner på stan idag för att se om dom tagit slut ;)

Sanningen är faktiskt att premiärbiljetterna brukar ta slut väldigt snabbt.
Måndagsmötena som hållt på ett tag har genererat några sketcher och nu en hel del låtförslag. Vi har en startlåt trror jag. Hm... måste kolla det.

Jag fick affichen i min hand igår. Lite sen detta år. Tja, så kan det vara ibland. Ovan ser ni en liten bild av hur det är tänkt.

Gissa vilka som är på bilden vet ja ;)

Hans Qviströn (q)